blocks_image
blocks_image
AMPLASARE

Comuna Stolnici situată in sud-vestul județului Argeș, are o suprafață de 7400 ha, înveccinăndu-se cu:
- în partea de nord cu comuna Luca Corbului
- în partea de sud cu comuna Hirsesti

- în partea de est cu comuna Buzoiesti
- în partea de vest cu judetul Olt, respectiv comunele Colonesti si Optasi-Magura.
LOCALITATI COMPONENTE

Comuna Stolnici este in conformitate cu prevederile legii nr. 351/2001 privind aprobarea planului de amenajare a teritoriului national, o comuna de rangul III si se compune din urmatoarele sate:

- satul Stolnici-resedinta comunei
- satul Vlascuta, sat component
- satul Izbasesti, sat component
- satul Cochinesti, sat component
- satul Cotmeana, sat component
- satul Filfani, sat component

SCURT ISTORIC

Documentele cat si dovezile arheologice din perimetrul comunei Stolnici sunt concludente pentru dovedirea continuitatii populatiei romanesti pe acese meleaguri. Una intre aceste dovezi o reprezinta urmele castrului Transalutan in Muntenia la 10-15 km de Olt construit in timpul lui Septimius Severus pentru a proteja mai bine linia de aparare de pe raul Olt. Acest se afla in punctul Izbasesti - Filfani, castru dubulu, construit in mare parte din pamant si caramida. Alta dovada a vechii populari a teritoriului o constituie urmele de bordee din malul vaii Vlascuta, aproape de confluenta cu Cotmeana, unde s-au gasit vetre cu carbuni de cenusa, cu resturi de ceramica verde din epoca bronzului, deci de mai Bine de 2000 de ani, iar in punctul Valea Pietrii, tot pe Vlascuta s-au gasit caramizi si cranii de oameni, acesta constituind o veche vatra a satului Stolnici. Prima atestare documentara pentru satul Stolnici dateaza din anul 1557, din data de 20 noiembrie, cand Pastrascu Voievod (Pastrascu cel bun) intareste prin danie pe Ion Clucer din Stolnici cu o mosie in Izvorani, dupa care au urmat alte danii intarite de Mihnea Voievod.

Din aceeasi perioada este atestat si satul Cochinestii de Sus din anul 1563, din data de 2 aprilie, cand Petru Voevod intareste ocina in Cochinestii de Sus lui Voncila si fiului acestuia, Oancea. Stolnici si extinderea lor s-a facut in lungul vaii Cotmeana mai tarziu.

Astfel, pe harta rusa din anul 1835 sunt semnalate satele Izbasesti, Stolnici, Vlascua pe stanga Cotmenei si Cochinesti si Cacarezeni (azi satul Cotmreana), pe dreapta raului.
Primii locuitori ai satelor ce apartin comunei Stolnici au fost tarani ramani asezati ca si clacasi pe mosia boierilor Balaceni sau moseneni, ocupatia principala fiind cultivarea terenului si cresterea animalelor.
Un rol deosebit l-a avut familia Balaceanu care de-a lunul timpului a construit in vatra satului biserica, primaria, moara si conacul boieresc.

CAILE DE ACCES:

Faptul ca Satul Stolnici este resedinta comunei se explica prin pozitia accesibila la caile de transport respectiv calea ferata pitesti-Slatina si drumul judetetean Pitesti-Lunca Corbului-Mozaceni-Vale.
Pe teritoriul comunei exista 2 statii feroviare: Statia Stolnici situata in satul Stolnici si Statia Filfani aflata la 4 km. Est de satul Cotmeana. In afara retelei de cai ferate, transportul persoanelor si al marfurilor se realizeaza pe drumul judetean Pitesti_Mozaceni_Vale, DJ 679 si drumul comunala DC. 142 Ciesti_Stolnici-Martalogi.